Udstyr

 

 

Spidel Braumeister 20 ltr. er et fuldautomatisk bryganlæg, hvor man inden brygningen programere de forskellige temterature samt tider som man vil brygge ved. Det er et kompakt RIMS (Recirculated Infusion Mash System) anlæg, som virker på den måde at man nedsænker en maltpibe hvor man hælder sin malt i og når man starter anlægget sidder der en pumpe i bunden af anlægget som recirkulere urten op igennem malten/piben (modsat de fleste andre anlæg som recikulere ned gennem malten) og på den måde er med til at udvinde den del af malten der i sidste ende skal blive til Øl. Hele procennen styres automatisk via en kontrol boks hvor man kan indtaste op til 5 forskellige mæsketrin med tid og temp. samt op til 3 humle trin, man kan selvføgelig også køre manuel med anlægget, kontrolboksen styre så både pumpefuktionen samt opvarmningen og man kan hele tiden følge med i hvor langt henne man er i brygningen.

 

 

 

Rustfri stålchiller, denne bruger jeg til at køle urten ned fra kogning til ca 25 grader, den virker på den måde at jeg tilslutter spiralen til en vandhane hvorefter jeg nedsænker spiralen i den varme urt, så løber det kolde vand inden i spiral og på den måde køler urten. Den kan køle ca. 20 ltr. 100 grader varm urt ned til ca 25 grader på 10 til 15 min.

 

 

Humlefilter, bruges til at at holde humle blade mm. fra så det ikke ryger med over i gærspanden.

Dog er jeg ikke helt tilfreds med humle filteret, så jeg bruger stadig humlesokker som jeg køber i meter mål og selv klipper til så det passer med den mængde humle der skal bruges.

 

Her er min to malt piber, den lille kan indeholde ca 3 kg. malt og giver så ca 12 ltr. urt, den store kan indeholde ca 6 kg malt og giver omkring de 22 ltr. urt

Især når der skal laves forsøg af forskellig art er den lille maltpibe god og så passer det med at der lige er øl til en 9 ltr. fustag.

Har købt låg til anlægget som bevirker at jeg får en kraftiger kogning især fordi jeg ofte brygger i "udhuset" hvor der ikke er varme på og den virker rigtig godt.

Man skal dog huske at når man koger urten, at dampen kan komme væk, da det kan give uønsket smag til den færdige øl.

Det vand jeg brygger med (fra hanen) passer bedst til mørke typer øl og ikke så godt til de lys så derfor er der inkøbt et vandbehandlings anlæg af typen Omvendt Osmose Anlæg. Når vandet fra vandhanen løber igennem det er vandet næsten helt fri for mineraler, salte mm. og jeg kan så selv bestemme hvad der skal tilsættes for at få en vandprofil som passer til den type øl jeg vil brygge, især til de lyse typer øl er/kan det være vigtigt at det passer, især smagen bliver påvirket af indholdet i vandet.

Når jeg skal laver øl har jeg typisk delt processen ind i flere trin, første trin er opskriften, enten har jeg selv lavet en opskrift eller også er den lånt et sted fra det kan være fra en bog eller fra internettet og for at få det til at passe til mit udstyr bruger jeg et program der hedder Beersmith.

Beersmith er et program som faktisk kan brygge en øl på papiret, du fortæller programmet hvad du tilsætter af malt, humle og gær mm. samt hvad udstyr du bruger og så kan programmet så fortælle dig hvad du får ud af det og faktisk er det eneste det ikke kan fortælle dig er hvordan den færdige øl smager og dufter. Derefter udskriver man en opskrift og brygningen kan gå i gang.

 

 

Så er der indkøbt en ny humle si, den kan indeholde op til 160 gr. løs humle og en del mere hvis der er tale om "pellet".

Velkommen til min hjemmeside for UDHUSBRYGGERIET.DK

 

Copyright © All Rights Reserved.